I denne blog vil vi have fokus på natur, udeliv og science i børnehøjde, målgruppen er børnehavebørn i alderen 3-6 år.

Sammenhæng: (hvad ser og oplever jeg?)  
Vores målgruppe er børnehavebørn, det vil sige 3-6 års alderen. Vi har valgt at benytte os at de 6 seks læreplanstemaer, hvor vores hovedfokus er natur, udeliv og science (de seks læreplanstemaer).

Mål: (hvad vil jeg gerne se og opnå?)
Vi håber på at kunne observere at børnene viser en interesse, og at de på sigt vil kunne igangsætte aktiviteter i børnehaven, hvor de inddrager naturen i deres leg. Samtidig med at de tilegner sig en større viden om plantelivet, hvad har de forskellige planter brug for, for at kunne vokse, samt konceptet fra jord til bord, ved at de selv er med til at så, passe og høste de forskellige frø vi har plantet.  

Inklusion: (tønder kommune) (Hvordan bidrager tiltaget til at fremme børnenes deltagelsesmuligheder)?)
Vi vil støtte op omkring hvis der er børn, som har brug for ekstra støtte, i forbindelse med hvis der opstår  udfordringer hos det enkelte barn fx som frygt for de dyr vi finder.

Tiltag (Hvilke tiltag skal jeg sætte i gang for at opnå målet?)
Startet med at planlægge hvilke sted vi ville have fokus på til vores biotop, hvor vi har valgt et søområde, vi vil undersøge hvilke dyr og planter vi kan finde både som lever i vand, men også på land, vi vil løbende besøge vores biotop, og dokumentere vores fund med billeder.  Efterfølgende besluttet vi hvilke frø, vi ville så, for så at følge deres spiring. Alle frøene er sået indenfor og får almindelig dagslys, frøene fra kategori 2 er alle blevet sået i papkrus, frøene fra kategori 3 er blevet sået i en plastikbøtte. Vi vil hverdag løbende holde øje med vores frø og observere hvordan de forskellige frø spirer, vi vil dokumentere det med billeder fra hverdag.  

Tabellen viser hvilke frø vi har sået.
1.kategori: Frø fra vilde planter

2.kategori: Frø fra køleskabets grøntskuffe / køkkenskabe / krydderihylder
Der valgte vi at så 3 forskellige ting, alle 3 frø, er blevet plantet med plantejord og gødning.
- Et hvidløg som var begyndt at spire.
- Fersken
- Spire
3.kategori: Frø fra frøposer
Der valgte vi at så karse.

Forhold til det pædagogiske arbejde, vil vi videregive vores overvejelser til de andre kollegaer i huset, samtidig med at vi informere forældre og børn om vores aktivitet. Vi vil sørge for at have forskellige forstørrelsesglas samt bakker med, så det er muligt for børnene at tage dyrene op og undersøge dem nærmere.
Vi vil samtidig med sørger for at forklare børnene om det at plante frø, og frøenes vækst så de har mulighed for at kunne sætte sig ind frøenes spirings proces. Så for at kunne visualisere det bedst muligt for børnene, vil vi låne forskellige bøger så man har mulighed for at slå de forskellige frø, dyr og planter op inden vi starter med aktiviteten og under aktiviteten.

Tegn: (hvordan ser og høre jeg at jeg er på rette vej?)
Forventninger:
At vi finder dyr som både lever i vand og på land, samt at vi ser børnene viser en interesse både for dyrene/planterne ved at undersøge området og virker spørgende og undrende over hvilke dyr/planter der bliver fundet.   
At vores frø spirer som de skal, og samme som ovennævnte med hensyn til børnene at de virker interesseret ved at være spørgende og undrende over processen, samt at de finder det interessant at passe på frøene, ved at vande dem osv.

Hvad jeg ser og høre:
- Vi har fundet forskellige dyr både frø æg, haletudser, guldsmed, dræbersnegl, og forskellige planter som åkander og andre planter som lever i vand.
- Vores frø spirer godt, man kan se en udvikling hverdag særligt ved karsen.

Evaluering: (Hvor langt er vi nået med målet?)
Vi vil løbende drøfte med hinanden hvilke dyr/planter vi finder, og hvordan vores område er forhold til om det er solskinsvejr, regnvejr eller blæsevejr. Samt vil vi evaluere om hvordan vores spiring er gået, om frøene har spiret som vi havde håbet.

Forhold til målgruppen, vil vi løbende evaluere med børnene, ved at spørger ind til hvad de ser og synes om de forskellige processer, så vi tilslut kan lave en overordnet evaluering om hvordan hele forløbet har været.

Litteraturliste:
https://arkiv.emu.dk/modul/de-seks-l%C3%A6replanstemaer# besøgt d. 12/6/19 kl 12:00  
Haletudser
dræbersnegl
baby gede

Kommentarer

  1. Hej Maria, det er nogle spændende dyr du har fundet, du må meget gerne skrive lidt tekst til billederne. Vil du lægge billeder og tekst op af planter også, og lave en lille skitse over biotopen. Du må meget gerne sætte titel og etiket på indlægget så bliver det nemmere at linke til og finde rundt på bloggen ;-) vh ida og ib

    SvarSlet
  2. Hej Maria, hvordan går det med planteholdet, er der kommet gang i spirene? Har du fundet litteratur du kan bruge?, jeg vedlægger lige planteholdsopgaven her: Beskriver hvilke frø du vil eksperimentere med at få til at spire samt hvilken foreløbig litteratur, der anvendes (ud over den obligatoriske: Kap. 5.1 Planter i pædagogisk praksis s. 83-108 i Natur og udeliv. Uderummet i pædagogisk praksis). Læs også gerne: Praktisk Økologi1/2007: Temanummer om børn og haveliv. vh ida og ib

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ib, desværre er mit plantehold med frø fra køleskab og naturen ikke gået godt, de vilde er rådnet og dem fra køleskabet er ikke begyndt at spire.
      Jeg har forsøgt mig med at plante vilde i ren plantemuld og dem fra køleskabet med plantemuld og gødning.

      Angående fund af litteratur bruger jeg grundbogen og diverse hjemmesider, men jeg skal ned og se hvad jeg kan finde på biblioteket

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

dyrehold